elesko-logo elesko-winebar-logo eleskorestaurant-logo xcell-logo elesko-eshop-logo eleskoforest-logo

Poľovačka

Elesko Forest s.r.o. ponúka jedinečnú poľovačku na vysokú, danieliu, mufloniu a čiernu zver.


Jeleň lesný (Cervus elaphus) je rozšírený v mnohých krajinách a je hojným druhom párnokopytníkov. Obýva prakticky celú Európu, chýba iba v jej najsevernejšej časti a patrí medzi najväčších zástupcov svojej čeľade. Po celé storočia je jeleň lesný veľmi obľúbenou lovnou zverou, čo na značnej časti jeho areálu rozšírenia platí dodnes. 

Počiatočné stavy jelenej zveri v roku 1997, keď sa zakladal Zverník Balunky boli 16 ks, pričom pôvodná jelenia zver bola doplnená o jelene najkvalitnejších populácií Slovenska z lokalít Poľana a Dolný Kubín a taktiež o jeleniu zver z Maďarska.
Tohto času sa v ňom nachádza 30 ks jelenej zveri.
Jelenia ruja je najkrajšia v strede septembra a trvá asi tri týždne. Prehriate dni sa striedajú s chladnými nocami, po lúkach sa rozlieva hmla a pre jeleňa a poľovníka začína to najkrajšie a najzaujímavejšie obdobie. Ročne sa na poľovných pozemkoch uloví asi 10 ks trofejných jeleňov.

 

 

Daniel škvrnitý (Dama dama). Hlavným znakom tohoto druhu sú lopatovité parohy koreni oblé, dvojvetvové a hore sa rozširujú do predĺženej lopatky s výbežkami na okraji. Daniel je omnoho menší ako jeleň, líši sa kratšími a slabšími nohami, farbou, pomerne silným trupom, kratším krkom a dlhším chvostom. Sfarbenie býva žlto- až červenohnedé s výraznými bielymi škvrnami v pozdĺžnych radoch a s tmavším pásom po chrbte.

Zver sa najradšej zdržuje v teplých listnatých alebo zmiešaných lesoch pahorkatín západného, južného a stredného Slovenska do nadmorskej výšky 600 m. kde rada vychádza do polí na pašu. Žije v čriedach oddelených podľa pohlavia. Jeho chôdza je veľmi úhľadná, ľahko cvála a dokáže preskočiť aj 2 metre vysokú stenu. Dožíva sa okolo 20 rokov.

 

 


Muflon obyčajný (Ovis musimon) je jediný voľne žijúci zástupca roduovca v európskej prírode, patrí medzi úžitkovú, veľkú srstnatú, poľovnú zver. Samce - barany majú na hlave zahnuté rohy. Bývajú dlhé až 80 cm. Povrch rohov je vrúbkovaný a podľa vrubov možno poznať vek muflónov.

Žijú v čriedach. Majú výborný zrak i čuch, sú plaché a ostražité, obratne skáču a rýchlo bežia.  Najlepšie im vyhovuje členitý skalnatý terén s teplými slnečnými svahmi a redším porastom. Dobre znášajú aj drsnejšie klimatické podmienky, ak nie sú spojené s vysokou snehovou pokrývkou.

 

 

Diviak (Sus scrofa). Diviaka si nemožno pomýliť so žiadnym iným voľne žijúcim druhom európskych zvierat. Jeho sfarbenie kolíše od takmer čiernej, červenohnedej až po svetlohnedú. Mláďatá sú typicky pruhovane sfarbené. Kance majú omnoho väčšiu hmotnosť ako samice a s pribúdajúcim vekom sú nápadné čoraz širšími klami. Ich výskyt prezrádzajú miesta, kde si vyrývali potravu. Nemajú žiadne zvláštne nároky na biotop. Diviaky žijú spoločensky v rodinných čriedach. Dožívajú sa asi 20 rokov. 

 

V prípade zájmu o poľovačku sa prihláste cez formulár na našej stránke.

  • 10
  • 30
  • 40
  • 50
  • 60
  • 70
  • 80
  • 90
  • 100
  • 110
  • 120
  • 130
  • 140
  • 150
  • 160
  • 170
  • 180